Tiedon hakeminen

Ennen kuin lähetät kysymyksen sal-ryhmään, on hyvä hakea itse vastaus kysymykseen. Koska kaikki toiminta linux-yhteisössä on vapaaehtoista, edellytetään että on itse tehty jotain ongelman ratkaisun eteen. Esim. luettu manuaalit ja fakit sekä etsitty nyysseistä ja webistä. RTFM, Read The Fine Manual (tai Read The Fscking Manual), käskyä kannattaa noudattaa. Ja sitä paitsi saat vastauksen paljon nopeammin kuin odottaisit monta päivää, että joku vastaa nyysseissä. Ainoa ongelma on, että etsiminen on hankalaa.

Katso LDP, jossa kerrotaan Linux Documentation Projektista.

Myöskin kannattaa käyttää oman levityksesi dokumentteja. FAQ ja errata useimmiten vastaavat kysymykseesi, joten nämä kannattaa aina lukea. Muutenkin levityksen webbisivuihin kannattaa tutustua seikkaperäisesti. /usr/doc/ sisältää eri pakettien ohjetiedostot.

Google Groups

Google Groups on www-pohjainen nyyssien hakuagentti ja sieltä löydät myöskin sfnet.atk.linux-ryhmiin lähetyt viestit. (Esim. Linus Torvaldsin kirjoittamia viestejä .) Kuuluu hyvään käytökseen tarkistaa onko kysymys kysytty ryhmässa lähiaikoina ja Dejan avulla saat sen nopeasti selville.

Ikävä kyllä Deja on hyvin sekavan näköinen sivusto, ja sen käyttäminen ei ole helppoa. Power Search sivulla saat etsittyä haluamiasi viestejä. Laitat vain kohtaan forum sfnet.atk.linux* ja etsit sopivien hakusanojen kanssa niin löydät nopeasti aiheeseen liittyviä viestejä. Jukka Korpelan sivuilla on myös hyviä ohjeita sfnet-ryhmistä hakemiseen.

Toinen vaihtoehto on käyttää Jeremy Nixonin tekemää Dejan hakusivua.

Hakukoneet

Jollei nyysseistä löydy mitään webistä voi löytyä jotain. Webistä hakemiseen voi käyttää esim. näitä hakukoneita: