Miten voin kopioida levyosioita?

Varmista, että käytettävissä on tarvittavat käynnistyslevykkeet. Niitä tulet todennäköisesti tarvitsemaan. DOS-boottikorpulla on syytä olla sys.com ja fdisk.exe, Linuxin puolella distribuution rescue-levyke on juuri oikea työkalu. Varmista, että käynnistyslevykkeet myös toimivat.

Asenna uusi kiintolevy koneeseen.

Osioi uusi levy haluamallasi tavalla. Alusta DOS-osiot DOSista ja Linux-osiot mke2fs-komennolla Linuxista. Sivutusosio alustetaan mkswap-komennolla. Haluttu käynnistysosio merkitään aktiiviseksi Linuxin fdiskillä (DOS:in fdisk ei suostu merkitsemään aktiiviseksi kuin ensimmäisen kiintolevyn osioita)

Kopioi kaikki tieto vanhoilta osioilta uusille. Linux-maailmassa toimii cp -a. Joskin Unix-maailmaa laajemmin hallitsevat käyttävät kahta toisiinsa putkitettua tar-komentoa, koska se toimii myös niissä unixeissa, joiden cp-komento on vajaakykyinen. Tässä esimerkki kopioinnista tar-käskyllä:

# (cd / && tar cpf - . --exclude new-disk \
--exclude proc) | (cd /new-disk && tar xpf -)
      

DOS-tiedostojen siirron voi tehdä Linuxista käsin tai sitten DOS-komennoilla omien mieltymysten mukaisesti.

Varoitus

jos DOS onkin itse asiassa Windows95 (tai uudempi), kopiointi "aidosta DOS-tilasta" ei välttämättä tee hyvää VFAT-tiedostojärjestelmän pitkille tiedostonimille. Tällöin kannattanee käyttää xcopy-komentoa Windowsin DOS-ikkunassa sopivien vipujen kanssa.

Tässä vaiheessa on hyvä hetki käydä DOSissa ajamassa sys-komento uudelle DOS-osiolle. Linuxissa kannattaa tutustua lilo:n dokumentaatioon ja sorvata komentorivi, joka asentaa lilo:n uudelle levylle huomioiden, että uusi levy ei ole vielä oikealla paikallaan... mutta se ei ole pakollista. Uudella levyllä oleva /etc/fstab:in kopio on syytä korjata uuden tilanteen mukaiseksi.

Ota vanhat levyt pois ja laitetaan uusi lopulliselle paikalleen ensimmäiseksi kiintolevyksi. Älä hukkaa vielä vanhoja levyjä eikä niiden käyttöön mahdollisesti tarvittuja BIOS-asetuksia!

Käynnistä kone uudelleen ja katso mitä tapahtuu. Jos kaikki meni putkeen, koneen pitäisi käynnistyä kiltisti. Mahdollisesti kuitenkin jotain menee hiukan pieleen, siispä:

Tee mahdolliset muut virittelyt kiintolevyjen järjestyksen muuttumisen seurauksena. Jos jotain unohtui, kytketään vanha(t) levy(t) rinnalle ja kopioidaan tarpeelliset talteen.

Valmista! Nyt voikin sitten tehdä ensimmäisen varmuuskopion uudesta tilanteesta. Vanhat levyt arkistoidaan tai aivopestään ja siirretään toisiin tehtäviin taikka avataan ja hiekkapuhalletaan, tarpeitten ja mieltymysten mukaan. Lisää kertoo Hard Disk Upgrade mini-HOWTO.